02-10-2013 | Zeeuwse sporthelden in kinderboekenweek

De Kinderboekenweek heeft dit jaar als thema ‘sport en spel’. Om die reden heeft de Jongreporter vijf Zeeuwse sporthelden geïnterviewd..

Vragen Lezen sporthelden vaak? Wat is hun favoriete kinderboek? Wat lezen ze nu? Op dit soort vragen geven de sporters antwoord. Ook vertellen ze iets over hun sport..

Sporters Dit zijn de Zeeuwse sporters die geïnterviewd zijn; Kees-Jan van der Klooster (Zitskiën), Sam van ’t Westende (Judo), Tessa Baaijens-van de Vrie (Paardrijden), Bernice van de Velde (Tennis) en Joannathan Duinkerke (Wielrennen).

1. Wat heeft u met lezen? Door mijn ongeluk lees ik erg moeilijk en traag, maar ik vind het erg leuk om boeken te lezen met een spannend verhaal. Lezen is belangrijk voor de (taal) ontwikkeling van jong en oud. Het is ook mooi om even te ontspannen en bij topsport is het zeker belangrijk om inspanning en ontspanning af te wisselen. 2. Wat is uw lievelingsboek en waarom? The horse whisperer, waar ook een film van is gemaakt. Een mooi boek met ook een ongeval en een paard. Daarbij is de Bijbel ook een inspirerend boek, waar je nooit klaar mee bent om te lezen. Hetzelfde verhaal geeft iedere keer weer andere wendingen. Dat is zo’n inspiratie voor mij. Zeker na mijn ongeval.

3. Welke boeken las u graag in uw kindertijd? Als klein meisje was ‘Max en de maxi monsters’ super leuk. Later las ik de serie van Bianca graag, natuurlijk met paarden en verhalen die goed aflopen. 4. Heeft u kinderen en wat leest u ze  voor? Onze dochter is een half jaar en vind nu al het voorlezen erg leuk. Zeker als het boekje geluid maakt of kleuren.

5. De Kinderboekenweek, wat zegt u dat? Deze week staan de kinderboeken in de belangstelling. Erg goed dat kinderen lezen en voorgelezen worden.

6. Kunt u uitleg geven over uw sport? De Para dressuur is paardrijden voor mensen met een beperking. Bij de dressuur wedstrijd laten we verschillende figuren zo goed mogelijk zien, net als bij de reguliere dressuur. Maar nu met hulpmiddelen, dan kan ik op mijn paard blijven zitten, teugels vast houden en zo goed mogelijk de onderdelen laten zien. We rijden ook reguliere wedstrijden, maar wij mogen onze hulpmiddelen gebruiken in de proef. Dit is voor valide amazones/ruiters niet toegestaan. foto: 1983

02-10-2013