06-12-2011 | Nederland is vijfde startplaats voor Londen kwijt

Voor de Paralympische Spelen van Londen 2012 heeft het Nederlands dressuurteam zich geplaatst met vier combinaties. In Kentucky 2010, op de Wereld Ruiterspelen, verdienden alle medaillewinnaars in het landenklassement een extra slot (startplek) voor Londen. Nederland was daar niet bij en werd vierde. Toch was er nog een mogelijkheid op een vijfde plaats.

De FEI koos voor een constructie waarbij een klassement werd opgemaakt over een langere periode. Teamscores die behaald werden tijdens vooraf aangewezen driesterrenwedstrijden, werden hierop geplaatst. Alleen de hoogste score per land wordt meegenomen in de ranking. Het land dat op 31 januari 2012 bovenaan deze lijst staat (de nummers 1, 2 en 3 van Kentucky niet meegerekend), verdient een extra plaats voor Londen. Na het Europees Kampioenschap in Moorsele bezette Nederland die positie met een mooie score van 70,73% gemiddeld.

afgelopen weekend was er nog een wedstrijd in Portugal. En dat een land als Canada nu op basis van één kleine wedstrijd als een komeet omhoog schiet op de ranking van de zestiende naar de vierde plaats toont wat mij betreft aan dat het huidige systeem niet goed werkt. Tot dit weekend was de hoogste score van Canada 403,972 na drie pogingen, aan de wedstrijd in Portugal namen slechts vier teams deel. Voor Nederland tellen tot nu toe vier scores, telkens veel hoger dan Canada tot dit weekend. De hoogste score werd ook nog eens behaald tijdens het EK, waar zestien teams deelnamen. Helaas is dit alles niet genoeg om de Canadezen voor te blijven.

Een systeem zoals in de reguliere dressuur waarbij plaatsen alleen kunnen worden verdiend op internationale kampioenschappen is lastig omdat er behalve het WK tot nu toe geen internationale kampioenschappen buiten Europa zijn gehouden. Maar een simpele regel, zoals dat het gemiddelde van de beste twee of drie wedstrijden de ranking bepaald zou er in ieder geval al voor zorgen dat het effect van eenmalige uitschieters op een kleine wedstrijd een stuk kleiner wordt. Voor Londen is het natuurlijk jammer genoeg te laat, het is wat mij betreft te hopen dat het huidige ranking systeem daarmee wel voor het laatst is gebruikt.

Er volgen nu nog vier wedstrijden waarop de Canadezen hun begeerde koppositie kunnen verliezen. Twee daarvan zijn in de Verenigde Staten, een in Australië en een in Spanje. Gezien het feit dat er geen Nederlands team meer wordt afgevaardigd naar een van deze wedstrijden, mag Nederland nu definitief maar met vier combinaties naar Londen. Voor de beschikbare tickets zal flink worden gestreden en het belooft spannend te worden!